Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Op donderdag 18 april organiseerden VNO-NCW en MKB-Nederland een bijeenkomst voor brancheverenigingen over de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die sinds 2024 van kracht is. Tijdens bijeenkomst werden de vertegenwoordigers van brancheverenigingen bijgepraat over wat de CSRD betekent voor hun achterban. OVAL was hierbij aanwezig. 

Wat is CSRD? 

De CSRD is een Europese richtlijn die onderdeel is van de Europese Green Deal. De richtlijn verplicht bedrijven om in hun jaarverslag te rapporteren over hun impact op de maatschappij.

Voor wie geldt de CSRD?

De richtlijn geldt nu voor grote, beursgenoteerde bedrijven binnen Europa of bedrijven buiten Europa die handelen op de Europese markt. Uiteindelijk zal de richtlijn ook voor kleinere beursgenoteerde bedrijven gaan gelden.

Impact in kaart brengen

Bij het in kaart brengen van de impact van een bedrijf op de maatschappij, wordt er gekeken naar drie categorieën: milieu (environmental), sociaal (social) en bestuur (governmental). Over welke onderwerpen er exact gerapporteerd moet worden, hangt af van hoe materieel deze onderwerpen zijn voor het bedrijf. Dit kan verschillen van bijvoorbeeld de productielijnen tot de catering in het bedrijfsrestaurant. Daarbij moet de rapportage worden goedgekeurd door een accountant. 

De CSRD voor OVAL-leden 

Vooral de categorie social is belangrijk voor OVAL-leden. Deze gaat namelijk over welke impact een bedrijf heeft op mensen - bijvoorbeeld op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Daarnaast gaat de richtlijn verder dan alleen de producten of diensten die een bedrijf biedt; de rapportage kan ook gaan om facilitaire zaken. In de CSRD de categorieën opgenomen waar een bedrijf de meeste impact maakt, hierdoor kan er per bedrijf een verschillend belang zijn.  

Op dit moment geldt de richtlijn alleen nog voor grote bedrijven, maar ook kleine bedrijven kunnen er al mee te maken krijgen. De grote bedrijven moeten namelijk ook de ketens van hun leveranciers en afnemers in kaart brengen. Er kunnen dus vragen komen van bedrijven waar u diensten aan levert. 

Meer informatie over de CSRD is te vinden op de website van de Sociaal Economische Raad of de Kamer van Koophandel.

02/05/2024

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter